17 Ağustos 2023 - Dr. Ümit AKTAŞ

Magnezyum Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Image

Magnezyum Nedir?

Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için dengeli beslenmek ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu mineralleri almak büyük bir öneme sahiptir. Magnezyum, vücudunuzun düzgün çalışması için gereken minerallerden biridir. Pek çok besinde yer alan magnezyum çeşitleri, vücutta kendi başına üretilemez ve ancak besinler aracılığıyla ya da uzman tavsiyesi ile dışarıdan takviye yoluyla alınabilir.

Magnezyumun Faydaları Nelerdir?

Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği’ne göre magnezyumun vücuda katkılarını şöyle listeleyebiliriz.

  • Yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasına katkıda bulunur.
  • Elektrolit dengesine katkıda bulunur.
  • Normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur.
  • Sinir sisteminin normal işleyişine katkıda bulunur.
  • Normal kas fonksiyonuna katkıda bulunur.
  • Normal protein sentezine katkıda bulunur.
  • Normal psikolojik fonksiyona katkıda bulunur.
  • Normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunur.
  • Normal dişlerin korunmasına katkıda bulunur.
  • Hücre bölünmesinde görevi vardır.

Magnezyum, vücudunuzun metabolik süreçlerinde önemli bir rol oynayan bir mineraldir. İskelet ve kas sistemi sağlığını destekler, sinir sistemi fonksiyonlarını düzenler, enerji üretimine katkıda bulunur ve birçok protein sentezinde ve enzim reaksiyonunda görev alır. Magnezyum, hücre bölünmesinde görev almaktan dişlerin korunmasına kadar bir çok önemli fonksiyonlara da sahiptir.

Magnezyum Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Magnezyum eksikliği, doktorunuz tarafından önerilen basit bir kan testi ile anlaşılabilir.

Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir? 

Magnezyum eksikliği çeşitli belirtilerle kendini gösterebilir. Eksikliğin seviyesine bağlı olarak kişiden kişiye farklılık gösterse de, kronik rahatsızlıkları olmayan bireylerde magnezyum eksikliği aşağıdaki belirtileri gösterebilir.

Kas krampları ve kas ağrıları: Magnezyum eksikliği, kaslarda aşırı kasılmalar ve kramp yaşanmasına neden olabilir. Bu genellikle ayaklarda ve bacak kaslarında oluşan, huzursuz bacak sendromu olarak bilinen gece krampları şeklinde ortaya çıkar.

Halsizlik, yorgunluk ve enerji düşüklüğü: Magnezyum düzeylerinin düşmesi, enerji seviyelerinde de düşüşe ve genel halsizlik ve yorgunluk hissine neden olabilir.

Uyku düzensizlikleri ve uykusuzluk: Magnezyum, uyku düzeni üzerinde etkili bir mineraldir. Magnezyum eksikliği uyku kalitesini bozabilir, uyku düzensizlikleri, uykusuzluk veya gece uyanmalarına neden olabilir.

Sinirlilik, anksiyete ve depresyon: Magnezyum eksikliği, sinir sistemi üzerinde olumsuz etkiler yapabilir. Sinirlilik, anksiyete ve huzursuzluk gibi ruh hali değişiklikleri sık görülen belirtilerdir.

Baş ağrısı ve migren: Magnezyum eksikliği, migren benzeri baş ağrılarına, gerilim tipi baş ağrılarına veya şiddetli baş ağrılarına neden olabilir.

Sindirim sorunları, özellikle kabızlık: Magnezyum eksikliği, sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir. Kabızlık, mide krampı, gaz ve iştah kaybı gibi sindirim sorunları ortaya çıkabilir.

Kalp ritim bozuklukları: Magnezyum, kalp sağlığı için önemlidir. Magnezyum eksikliği, kalp ritim bozukluklarına, düzensiz kalp atışlarına veya çarpıntılara yol açabilir.

Bu belirtiler, magnezyum eksikliği durumunda ortaya çıkabilen ve sık karşılaşılan genel bulgulardır. Ancak, belirtiler başka sağlık sorunlarına da bağlı olabilir, bu yüzden bir doktora danışmak çok önemlidir. Eğer magnezyum eksikliği olabileceğini düşünüyorsanız, bir sağlık uzmanı size uygun testleri yaparak doğru teşhisi koyabilir ve gerektiğinde magnezyum takviyesi veya diğer tedavi seçeneklerini önerebilir.

Magnezyum Takviyesi Almaya Ne Zaman Başlanabilir?

Sağlıklı yetişkin bireyler için günlük magnezyum alım miktarı, uzmanlar tarafından belirlenmiştir. Kan tahlili sonucunda magnezyum eksikliği teşhis edilirse eksikliğin seviyesine göre, doktorunuz tarafından tavsiye edilen günlük kullanım miktarına uymanız çok önemlidir. Magnezyum takviyesi kullanımına hangi yaştan itibaren başlanacağı, hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanımı gibi konular ise yine doktorunuz tarafından belirlenmelidir.