Omega-3 Yağlarının Sağlığımıza Etkileri
Omega-3 yağ asitleri, sağlıklı bir yaşam için önemli olan temel yağ asitlerinden biridir. Bu yağlar, vücutta doğal olarak üretilemeyen ve besinler aracılığıyla ya da takviye yoluyla alınması gereken yağlardır.
Özellikle, DHA ve EPA olarak adlandırılan iki Omega-3 yağ asidinin, sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğu da bilinmektedir.
DHA ve EPA Nedir?
“Dokosaheksaenoik Asit” DHA, “Eikosapentaenoik Asit” ise EPA olarak kısaltılmıştır.
DHA ve EPA, normal kan basıncının korunmasına ve normal kan trigliserit seviyesinin korunmasına katkıda bulunur.
EPA ve/veya DHA kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Ayrıca, DHA'nın kardiyovasküler sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir ve kalp ritmini düzenleyebilir.
DHA, beyin, göz ve sinir sisteminin sağlıklı gelişimi ve fonksiyonu için önemli bir role sahiptir. Özellikle bebekler ve çocuklar için DHA, beyin gelişimi ve görsel işlevlerin oluşumu için hayati öneme sahiptir.
Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği’ne göre;
- DHA (günlük 250 mg DHA alındığında) normal beyin fonksiyonlarının ve normal görme yetisinin korunmasına katkıda bulunur.
- EPA ve DHA (günlük 250 mg EPA ve DHA alındığında) kalbin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
- DHA 'nın anne tarafından alınması (günlük 200mg DHA alındığında) fetusun ve emzirilen bebeklerin normal göz ve beyin gelişimine katkıda bulunur.
- Hamile ya da emziren kadınlarda faydalı etkinin, Omega-3 yağ asitlerinin yetişkinler için önerilen günlük alım miktarına (örneğin 250 mg DHA ve EPA) ek olarak 200 mg DHA alındığında sağlanacağı bilgisi verilir.
- EPA ve DHA kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur. DHA beynin normal gelişimi ile göz ve sinir sisteminin gelişimine yardımcı olur.
- EPA ve DHA için günlük önerilen tüketim miktarı en az 250mg/gün olmalıdır. Günlük tüketim 3 gram/gün aşmaması gerekir.
Omega-3 Kadınlar İçin Daha Mı Önemlidir?
Omega-3 yağlarının sağlığa faydaları, hem kadınlar hem de erkekler için aynıdır ve “Omega-3 yağları kadınlar için daha önemlidir” bilgisi gerçeği yansıtmaz.
Bütün insanlar için beyin sağlığı, kalp-damar sağlığı, göz ve sinir sistemi sağlığı, tartışılamayacak kadar önemlidir. Bu sebeple hem kadınlar hem de erkekler Omega-3’ün olumlu etkilerinden yararlanabilir.
Ancak, özellikle DHA 'nın doğum öncesinde fetusun, doğum sonrasında ise emzirilen bebeklerin normal göz ve beyin gelişimine katkıda bulunduğu bilinmektedir. Çünkü bu dönemlerde, bebeğin beyin gelişimi için kritik bir rol oynar. Anne tarafından alınan Omega-3 yağları, işte tam da bu sebeple toplumda sanki Omega-3’ün sadece kadınlar tarafından kullanılması gerektiği algısını oluşturmuştur ve bu algı doğru değildir.
Kimler Omega-3 Kullanabilir?
Hamileler, yeni doğum yapmış kadınlar, yetişkin erkekler, yaşlılar, gençler, ergenler ve çocuklar Omega-3 yağlarını kullanabilir. Özellikle hamilelik döneminde DHA alımı, bebeğin beyin ve göz gelişimi için ne kadar önemli olduğundan bahsettik. Yaşlılarda, Omega-3 yağlarının beyin fonksiyonları üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Gençler, ergenler ve çocuklar için ise Omega-3 yağları, beyin gelişimi, kalp-damar sağlığının korunması, göz ve sinir sistemi sağlığı ve konsantrasyon yeteneği için önemlidir.
Sonuç olarak; Omega-3 yağ asitleri, DHA ve EPA gibi bileşiklerle zenginleştirilmiş besin takviyeleri veya Omega-3 içeren yiyecekler aracılığıyla kolaylıkla alınabilir.
Bu yağlar, beyin sağlığı, kalp-damar sağlığı, göz ve sinir sistemi üzerinde çeşitli faydalar sağlar. Kadınlar, erkekler, hamileler, yeni doğum yapmış anneler, yaşlılar, gençler, ergenler ve çocuklar Omega-3 yağlarının sağlık potansiyelinden faydalanabilirler.
Ancak, Omega-3 yağlarını takviye olarak alacak kişinin; yaşı, hamilelik ya da emzirme döneminde olması veya kanın pıhtılaşmasını önleyici ilaç kullanması gibi özel durumlar, günlük kullanım miktarın belirlenmesinde etkendir. Doktorunuzun tavsiyesi ve belirlediği günlük kullanım miktarına bağlı kalmak sağlığınız için çok önemlidir.
- Etiketler: Omega-3